2011. október 26., szerda

Időzítés

Ha az ember lakás előtakarékossági szerződést köt, nem gondol arra, mikor is fog az lejárni, mikor kapja kézhez a pénzt.
Abban az esetben, ha új lakást vesz, vagy ha a lakáshitelét törleszti vele, semmi gond. A pénz egy utalással már el is tűnik, elfogy, probléma megoldva.

Azoknak lehet gondja, akik lakásfelújítást terveznek. Elsőre nem is hinnénk, hogy ez gond lehet. Mármint az időzítés. Aztán gondolkodunk, és rájövünk, bizony nem mindegy, mikor kapjuk meg a pénzt.

Például, ha a lakásomban a radiátorokat szeretném lecseréltetni, akkor a januári -20 fok nem megfelelő erre. Akkor sem, ha csak az én lakásomat érinti ez a munka, de ha társasházban lakom, akkor azt hiszem, magyarázni sem kell.

Ha mondjuk októberben kezdődik a procedúra, akkor még vígan tél lesz, amikor megkapom a pénzt, és éppen hogy tavasz, mire már el is kell vele számolni.

Tetőt se lehet javíttatni télen, és az ablakcsere, valamint festés-mázolás sem ideális, ha kint röpködnek a mínuszok. Kinti munkát meg pláne nem lehet végezni.

Nyáron sok munka elvégeztethető, vagy elvégezhető, de sajnos lesznek olyanok is, amiket éppen a nagy meleg miatt nem tudunk beiktatni. Például egy vaskorlát, amire egész nap rásüt a nap, olyan forró lesz, hogy nem lehet festeni. (Megfogni se!)

Ezért tanácsos végiggondolni, milyen felújításokra lesz szükség, azokat milyen időjárási viszonyok között lehet elvégezni.
Persze az időjárás mindig tud meglepetésekkel szolgálni, amire nem lehet felkészülni.
Nem is ezekre kell gondolnunk, hanem a „normális” időjárásra. Vagyis, télen fagy van, köd, eső, hó, nyáron meleg, esetleg nagyon meleg, időnként viharok, esők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése